Jozef de Roos

“Soms is de oplossing van een probleem niet het belangrijkste. Wanneer een zaak niet opgelost wordt, maar we mensen wel duidelijkheid kunnen geven, zie je dat dit hen helpt om het probleem los te laten en hun leven weer terug op de rit te krijgen. Dat is precies waarom dit werk mij zoveel voldoening geeft.”

‘Soms is de oplossing niet het belangrijkste’

Anderen willen helpen. Dat is de grootste motivatie van velen bij SRV. Zo ook die van Rechtsgids Jozef de Roos.

“Al mijn hele leven heb ik de wil om zoveel mogelijk mensen te helpen”, vertelt Jozef. “Mijn ouders stonden ook altijd voor iedereen klaar, dus ik denk dat het in mijn DNA zit. Vanuit mijn betrokkenheid bij Buurtbemiddeling ben ik anderhalf jaar geleden op het pad van SRV gekomen. Een juridische achtergrond heb ik niet, ik heb altijd in de aannemerij gezeten, maar als Rechtsgids kan ik toch een bijdrage leveren.”

Wel of geen punt

Samen met een SRV-behandelaar gaat Jozef het gesprek met mensen aan. “De behandelaar richt zich op het juridische vlak en ik meer op het menselijke. Samen proberen we tijdens de gesprekken uit te zoeken waar het probleem zit en of we diegene kunnen helpen. We kijken daarbij naar juridische oplossingsrichtingen, maar zeker ook naar andere opties om samen met de andere partij tot overeenstemming te komen. Dat lukt vaak, maar niet altijd. Soms is iemand het namelijk gewoon niet eens met een beslissing of regel van een instantie, maar staat die instantie wel in zijn recht. In die gevallen probeer ik iemand vooral duidelijkheid te geven.”

Duidelijkheid

Duidelijkheid is heel krachtig, merkt Jozef. “Soms is de oplossing van een probleem niet het belangrijkste. Wanneer een zaak niet opgelost wordt, maar we mensen wel duidelijkheid kunnen geven, zie je dat dit hen helpt om het probleem los te laten en hun leven weer terug op de rit te krijgen. Dat is precies waarom dit werk mij zoveel voldoening geeft. Ik hoop mensen duidelijkheid te kunnen geven zodat ze weer verder kunnen.”

Emoties

Soms betekent dat: eerst een paar stappen achteruit, voordat je vooruit kan. “Soms zitten emoties mensen in de weg. Dat begrijp ik best, maar ik probeer die emoties wel terug in de juiste proporties te krijgen, anders kom je nergens. De ene keer lukt dat wat beter dan de andere. Emotie blijft een gevoelskwestie.”

Bijzondere wending

Emotie is er gelukkig ook in de positieve zin. “Zo hebben we mensen geholpen die een geschil hadden met een woningbouwvereniging. De woningbouwvereniging had een fietsenberging geplaatst, maar deze kwam in plaats van de beloofde maximale 30 centimeter maar liefst 1 meter boven hun schutting uit. Er was geen vergunning voor de fietsenberging, bleek na overleg met de gemeente, maar de kans was groot dat ze die wel zouden krijgen. Ze kwamen er samen niet uit, mede omdat de woningbouwvereniging dacht dat het hok niet lager kon, maar dat bleek praktisch juist prima te doen. Zo is de zaak alsnog voor iedereen goed opgelost. De blijdschap die je dan bij de mensen ziet, na zo’n poos van gedoe, geeft een goed gevoel.”    

Lees ook de verhalen van onze andere gidsen