Wat we doen

Samen Recht Vinden helpt Zeeuwen die juridische problemen hebben met Zeeuwse instanties. Samen met alle betrokkenen brengen we het probleem in kaart. We proberen een oplossing te vinden waarmee iedereen verder kan. We doen dat gratis en onafhankelijk.

Waarom gratis?

De werkwijze van Samen Recht Vinden

Wanneer kun je bij ons terecht
- Je realiseert je dat je een (juridisch) probleem (conflict) hebt waar je zelf niet uitkomt.
- Je ziet dat een probleem met een burger uit de hand loopt, terwijl je dat helemaal niet wilt. (als je van een organisatie/instantie bent)
- Je kent iemand met een (juridisch) probleem(geschil) en je wil hem/haar helpen.

Hoe gaat het verder als je ons opzoekt? Of hoe gaat dat verder als je iemand naar ons doorverwijst?
Je maakt een afspraak via onze website, je wandelt binnen bij een (inloop)spreekuur De inloopmomenten zijn mogelijk in Iedere woensdag in de ZB in Middelburg 10.00 tot 16:00, Iedere dinsdag in de bieb in Terneuzen van 10:00 -12:00 en de ZB bus op locatie kent ook een inloop moment. Kijk hier voor het hele overzicht. Of je belt om een afspraak te maken. Je kunt ook voor iemand anders een afspraak maken. Een afspraak kan op een voor jou geschikt moment.

Eerste gesprek
In deze fase gaan we met jou in gesprek over wat er aan de hand is en ontdekken we wat je graag wilt bereiken. Samen met iemand van Samen Recht Vinden onderzoek je:
- Wat is het probleem?
- Wat kun je zelf doen om het probleem op te lossen?
Samen bedenken we een paar vervolgstappen en zetten deze op papier in een kort verslag.
We kijken wel naar de regels. Maar samen met jou bekijken we of die regels een hoofdrol hebben. Soms zitten regels namelijk ook in de weg.

De andere partij
Vervolgens gaan we samen de andere partij betrekken. In deze fase onderzoeken we of de andere partij (ook) wil praten.
- We vragen wat hij/zij wil of hoe hij/zij de zaak ziet.
- We kijken of er een groot verschil is.
Zo zoeken we uit of we samen een oplossing kunnen vinden die iedereen goed (genoeg) vindt.

Een oplossing vinden
In de laatste fase kijken we of er een oplossing is gevonden. En wat er nodig is om te zorgen dat de oplossing er ook echt komt. Die oplossing kan zijn:

- Een goed compromis in ons eindverslag met de gemaakte afspraken.
- Professionele begeleiding, het inschakelen van een expert die bij jouw probleem past.
- Het inschakelen van de rechter of een andere deskundige als er een knoop moet worden doorgehakt.

Meer weten? Bekijk het hele schema in het jaarverslag.

Zo helpen we jou

Samen Recht Vinden komt naar jouw dorp, stad of gemeente. Op locatie luisteren we eerst naar jouw verhaal. Dan brengen we in kaart wat er precies aan de hand is. Met wie heb je een probleem, wanneer is dit begonnen en wat wil je bereiken? Daarna kijken we samen met jou wat de beste oplossing is. En we maken een stappenplan.

 

De eerste stap is vaak dat we in gesprek gaan met elkaar om duidelijk te krijgen hoe we jou het beste kunnen ondersteunen. Daarna betrekken we de andere partij erbij. Dat is degene met wie jij een probleem of een conflict hebt. Wij geloven dat je samen verantwoordelijk bent voor een oplossing. De oplossing staat steeds centraal. Daar werken we samen naartoe.

De Zeeuwse Regelrechter

Samen Recht Vinden is geen rechtbank en ook geen advocaat. Een bindende uitspraak doet SRV meestal niet. SRV is vooral gericht op het komen tot oplossingen zonder juridisch gevecht. Wel werkt SRV met rechtsinstanties zoals de Zeeuwse Regelrechter samen als dat helpt om samen de oplossing te vinden

Zo werkt Samen Recht Vinden