Jantina Slabbekoorn
‘Dankbaar dat ik dit werk mag doen’ We kijken niet alleen naar het feitelijke probleem, maar helpen je ook met de emoties die je erdoor ervaart.”

Bij SRV staan we vaak als duo voor je klaar
Bij SRV staan we vaak als duo voor je klaar: een casemanager en een rechtsgids. De eerste heeft veel inhoudelijke (juridische) kennis en de gids vult dit aan met sociaalpsychologische expertise. Jantina is zo’n gids. Ze heeft een eigen coachpraktijk en leerde SRV acht maanden geleden kennen.
“Ik word via een collega wel eens gevraagd om te assisteren bij trainingen”, begint Jantina. “Op een dag was dit dus bij een training van SRV. Ik kende SRV nog niet, maar had direct een goed gevoel bij deze leuke club mensen. Hun visie en hoe SRV mensen kan helpen, spraken me heel erg aan. En ik wist ook dat deze hulp nodig is. Juist als je door emoties niet meer zo goed kunt communiceren, is het lastig om problemen op te lossen.”
Aan het eind van hun latijn
Jantina gaat regelmatig op pad met de casemanagers. “De casemanager weet heel goed hoe een probleem juridisch in elkaar zit en ik ben degene die aandacht besteed aan het sociaal-emotionele deel van het gesprek. Weet je wat het is, mensen zijn soms echt aan het eind van hun Latijn. Ze ervaren zoveel stress dat ze heel emotioneel zijn en soms ook een extra kort lontje hebben. Ze lopen tegen de muren op omdat ze zelf niet meer in staat zijn om goed te communiceren. Op zo’n moment is het belangrijk dat ze even hun ei kwijt kunnen, even kunnen ontspannen. Daarna kun je het samen weer over concrete stappen gaan hebben.”
Eindelijk iemand die luistert
Luisteren is dan ook het eerste wat Jantina doet wanneer ze iemand voor het eerst ontmoet. “Tijdens het intakegesprek laat ik mensen graag zoveel mogelijk aan het woord. Dat geeft de casemanager en mij al wat inzicht in het probleem, maar is vooral ook fijn voor de mensen zelf. Zij gaan vaak opgelucht weg omdat ze ervaren dat er eindelijk iemand naar ze luistert en begrip toont.”
Samen met de casemanager denkt Jantina ook mee over mogelijke oplossingen. “Kunnen we bemiddelen, mails sturen of mensen tips of voorbeeldbrieven meegeven waar ze zelf mee aan de slag kunnen? Per situatie kijken we wat de beste aanpak is. Wanneer dit dan uiteindelijk ook echt tot de oplossing van het probleem leidt, zijn we oprecht blij. Dan staan we soms te high-five-en op de gang.”
Dankbaar
Mensen tonen achteraf vaak hun dankbaarheid voor de hulp. “Het is mooi om te zien hoe blij en opgelucht mensen zijn. Laatst kwam een mevrouw als dank zelfs taartjes brengen, zo lief! Maar niet nodig natuurlijk. Ik ben vooral dankbaar dat ik dit mooie werk mag doen.”
Lees ook de verhalen van onze andere gidsen